Vaker naar de huisarts

Gepost op door in de categorie Huisarts

Dat het kabinet flink moet besparen, dat weten we inmiddels. Ook op de zorg in 2014 zal bespaard moeten worden door minister Schippers. Het basispakket wordt versoberd maar de bezuinigingen zijn minder ernstig dan gedacht. Minister Schippers heeft met zorgverzekeraars, ziekenhuizen, huisartsen, medisch specialisten en patiëntenorganisaties een akkoord bereikt over de bezuinigingen in de zorg.

Eén van de maatregelen in het akkoord is dat er meer zorg van medisch specialisten wordt overgenomen door huisartsen. Zorg door medisch specialisten in ziekenhuizen is vaak erg duur, terwijl sommige vormen van zorg gemakkelijk door een huisarts kunnen worden uitgevoerd. Medisch specialisten werken meestal zelfstandig en niet in loondienst van een ziekenhuis. Daardoor kunnen zij niet gedwongen worden om de kosten voor deze zorg te verlagen. De verschuiving van zorg van medisch specialisten naar de huisarts loopt al meerdere jaren. Patiënten met een te hoog cholesterol, te hoge bloeddruk, overgewicht of suikerziekte ontvangen hun zorg al langere tijd niet meer van medisch specialisten maar van de huisarts. Dat maakt de zorg goedkoper.

De afspraken die zijn gemaakt tussen minister Schippers en huisartsen om te bezuinigen in de zorg, zijn als volgt:

  • De eerstelijns zorg wordt verder ontwikkeld, versterkt en verbeterd.
  • Huisartsen gaan zorg van andere sectoren overnemen en dragen daarmee bij aan het betaalbaar houden van de zorg.
  • Doelmatig voorschrijven van geneesmiddelen.
  • Er wordt op een multidisciplinaire samengewerkt tussen verschillende sectoren in de zorg, waardoor betere en beter betaalbare zorg gegeven kan worden.

Geschreven door:

Sophie van der Zee

Laat een reactie achter

Één reactie op “Vaker naar de huisarts

  1. Mijn naamgenoot breekt een lans voor de nieuwe ontwikkelingen in zorgverzekerings/zorgverleningsland. Zij stelt het voor alsof het ligt aan specialisten niet zijnde in loondienst dat de gezondheidszorg onbetaalbaar wordt, terwijl de explosie van kosten vooral gerelateerd is aan het zorgverzekeringssysteem met het betalingssysteem van de DBC’s zoals die sinds de Zvw gerealiseerd is. Minder zorg, hoger eigen risico en een vertienvoudiging van de premie voor gewone mensen die vroeger in het ziekenfonds zaten. Wachtlijsten zijn er nog steeds, alleen de propagandamachine hoor je er niet meer over zoals in de tijd dat de Zvw er doorgedrukt moest worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *