Tandarts

Je gaat naar de tandarts om een gezond gebit te onderhouden, misschien niet wetende hoeveel één simpele controle al kost. Toch is dat belangrijk, om niet voor onverwacht hoge kosten te komen te staan. De ziektekostenverzekering van de tandarts is namelijk niet zo eenvoudig.

Basisverzekering

De basisverzekering vergoedt de meeste tandartsbehandelingen bij kinderen tot 18 jaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor ten minste één keer per jaar periodiek preventief onderzoek, het verwijderen van tandsteen, behandeling van het tandvlees, verdovingen en vullingen.

Bij volwassenen is dat niet zo simpel. De basisverzekering dekt niet de jaarlijkse preventieve controle.  Een enkele behandelingen bij volwassenen wordt wel door de ziektekostenverzekering gedekt. Het gaat dan om specifieke tandheelkundige zorg, zoals chirurgische tandheelkundige hulp, röntgenonderzoek en een uitneembaar kunstgebit. Vaak wordt dit verrekend met uw eigen risico.

Aanvullende tandartsverzekering

Een aanvullende verzekering is nodig om meer kosten door de ziektekostenverzekering vergoedt te krijgen. Het verschilt per verzekeraar welke behandelingen en hoeveel vergoeding u krijgt.

Bijzondere tandheelkundige hulp

Er bestaan uitzonderingen, zo bestaat er een ziektekostenvergoeding bijzondere tandheelkundige zorg. In deze speciale gevallen krijgt u een vergoeding vanuit het basispakket. Dit geldt bijvoorbeeld voor een ernstige ontwikkelingsstoornis, lichamelijke of geestelijke aandoeningen of medische behandelingen zoals een implantaat.

Ontwikkelingen

Tandartsen mochten in 2012 zelf hun prijzen bepalen. Dit experiment zou drie jaar duren, maar stopte al na een half jaar omdat tandartsen hun tarieven flink verhoogden. Per 1 januari 2013 zijn tandartsen weer met vaste tarieven gaan werken.