Overzicht zorg bezuinigingspakket 2014

Gepost op door in de categorie Nieuws

Het kabinet heeft afgelopen dinsdag op Prinsjesdag het bezuinigingspakket van 6 miljard euro bekendgemaakt. Op het gebied van zorg gaat onder andere de zorgpremie en zorgtoeslag omlaag. Daarnaast zal het eigen risico niet inkomensafhankelijk worden gemaakt. Ook zullen gemeenten meer verantwoordelijkheid krijgen op het gebied van zorg.

Vanaf 1 januari 2014 zal de zorgpremie op een zodanige manier worden berekend dat elke Nederlander 24 euro minder zal betalen. De jaarbasis zal uitkomen op 1226 euro. Het ministerie heeft wel vermeld dat de ziektekostenverzekeraars uiteindelijk een premie vaststellen. Ook gaat de zorgtoeslag voor vele Nederlanders omlaag. Er wordt om precies te zijn 320 miljoen euro gesneden in zorgtoeslagen. Daarnaast worden de kosten op medicijnen met 750 miljoen euro verlaagd. Het eigen risico in de zorg wordt niet inkomensafhankelijk. Dit plan zou te hoge kosten met zich meebrengen. Dit nieuws was tevens al uitgelekt voor Prinsjesdag. Ook gaat de geplande korting van 89 miljoen euro op huishoudelijk hulp niet door.

Een ander opvallend verschijnsel is dat het kabinet Rutter-Asscher zal bezuinigen op langdurige zorg (AWBZ). Het plan betreft onder andere het halveren van de AWBZ dagbesteding, scheiding van wonen en zorg en de afschaffing van de AWBZ dagbesteding voor nieuwe klanten in 2014. Verschillende zorginstellingen zijn door dit plan genoodzaakt te bezuinigen. Verschillende gemeenten zullen een deel van de zorg op zich nemen voor hun ouderen en andere mensen die zorg nodig hebben. Gemeenten in de Gooi- en Vechtstreek zijn al begonnen met het aanpassen van hun beleid.

In totaal heeft het ministerie 1,5 miljard euro om te besteden waarbij 6 miljard wordt besteed aan het bezuinigingspakket. Vanaf 2017 zal het bezuinigingspakket 1,3 miljard bedragen door het akkoord dat ziekenhuizen en GGZ-instellingen hebben afgesproken de kosten te verlagen. Ten slotte moet de aanpak van verspilling en fraude in de zorg 250 miljoen opleveren.

Geschreven door:

Clarissa Liesdek

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *