Kwart chronisch zieken kan niet rondkomen

Gepost op door in de categorie Nieuws

Een kwart van de chronisch zieken en gehandicapten kan niet rondkomen. Zij zullen hun spaargeld aan moeten spreken of ze komen rood te staan. Chronisch zieken en gehandicapten hebben minder te besteden dan de gemiddelde inwoner. Daarbij komt nog het feit dat ze extra kosten moeten maken vanwege hun ziekte en/of beperking. Dat meldt het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg).

In Nederland zijn inkomensondersteunende maatregelen voor deze groep, maar ondanks deze maatregelen zegt dus een kwart van de mensen van hun spaargeld gebruik te moeten maken of zelfs rood komen te staan. Een op de vijf mensen zegt daarnaast nog niet genoeg geld te hebben om mee te kunnen doen in de maatschappij. Dit alles blijkt uit het rapport Werk en Inkomen van de Monitor zorg- en leefsituatie van mensen met een chronische ziekte of beperking van het NIVEL.

Er zijn op dit moment verschillende regelingen in Nederland die de financiële situatie van een chronisch zieke of gehandicapte moeten verbeteren, zoals de Compensatie Eigen Risico. Zo zijn er meer van dat soort regelingen. Vanaf 2014 worden alle inkomensondersteunende maatregelen vervangen door één regeling die door de gemeenten zelf zal moeten worden uitgevoerd. NIVEL-programmaleider Mieke Rijken zei tegenover de Nationale Zorggids dat het van groot belang is dat precies nagegaan wordt welke gevolgen er door de veranderingen zijn voor mensen die chronisch ziek zijn of een beperking hebben. De gemeenten krijgen veel vrijheid in de uitvoering van deze nieuwe regels. Enerzijds is dat nodig om maatwerk te leveren, anderzijds kan dat ook leiden tot verschillen. De volgende jaren moeten de peilingen worden voortgezet, om na te kunnen gaan of de nieuwe decentrale regeling voldoet aan het gestelde doel.

Bijna alle mensen met een chronische ziekte of beperking (94%) moesten in 2011 zelf bijbetalen voor de eigen gezondheid, naast hun premie die ze al betaalden voor de zorgverzekering. Gemiddeld ging het om ruim €1.000,- over 2011.

Geschreven door:

Sten Cok

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *