Zorgpremie

In Nederland zijn we allemaal volgens de wet verplicht om een basis ziektekostenverzekering te hebben. Jij, als verzekerde, betaalt hiervoor periodiek een bedrag, namelijk: de zorgpremie. Ondanks dat de dekking van de die basisverzekering door onze staat is vastgesteld en dus altijd gelijk is, kunnen de premies van alle aanbieders van ziektekostenverzekeringen van elkaar verschillen. Dit ligt voor een groot deel aan afspraken die ziektekostenverzekeraars maken met zorgaanbieders.

Hoeveel zorgpremie betaal ik?

De dekking van de basisverzekering wordt door de overheid bepaald. De zorgverzekeraars stellen echter ieder jaar de hoogte van de zorgpremie vast voor de basis- en aanvullende zorgverzekering. Hoe hoog jouw zorgpremie is per afgesproken tijdsvak (per maand, kwartaal of jaar), is afhankelijk of je alleen een basiszorgverzekering hebt afgesloten of ook een aanvullende verzekering.

Vergelijk de zorgverzekeringen in onze vergelijker en kom erachter welk premie het voordeligst voor jouw situatie is.

Waar gaat zorgpremie heen?

Gemiddeld gezien gaat ruim 85 procent van de zorgpremie naar de zorg. Daaronder verstaan we; ziekenhuiszorg, medicijnen, huisartsenzorg en psychologische zorg. Van dit percentage gaat ongeveer de helft naar de ziekenhuiszorg. Zorgverzekeraars maken vaak afspraken met ziekenhuizen om verblijf- en behandelkosten laag te houden. Door dat te doen, kan de ziektekostenverzekeraar een goedkopere premie aanbieden. Daartegenover staat dat je dan alleen bij de zorgaanbieders terecht kan waar de jouw ziektekostenverzekeraar een overeenkomst mee heeft. Datzelfde geldt vaak voor geneesmiddelen, waar ongeveer 12 procent van de ziektekostenpremie aan wordt uitbesteed. In dat geval wordt bij medicijnen met dezelfde werkzame stof gekozen voor de goedkoopste versie.

Verder gaat een deel van de zorgpremie naar bedrijfsvoering, personeels- en administratiekosten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de klantenservice van jouw ziektekostenverzekeraar en het verwerken van declaraties. Een ziektekostenverzekeraar bespaart daarop door online-verzekeringen aan te bieden, waarbij het merendeel van de communicatie en het declareren ook via internet verloopt. Een ziektekostenverzekeraar houdt gemiddeld zo’n 3 tot 5 procent van de ziektekostenpremie voor zijn eigen bedrijfskosten.

Ook gaat er een gedeelte van de zorgpremie naar de opbouw van de wettelijke reserve. Dat is bedoeld als buffer voor eventuele risico’s en om aan de financiële eisen van De Nederlandsche Bank te kunnen voldoen. Normaliter geldt hierbij een percentage van ongeveer 2 procent van de zorgpremie.