Ziektekostenverzekering vergelijken

Bij het vergelijken van ziektekostenverzekeringen is het van belang om goed te kijken naar de verschillende aspecten die bij het vergelijken aan bod komen. Dit bereik je door goed de tijd te nemen voor jouw onderzoek. Bij de basis ziektekostenverzekering verschilt de inhoud niet, maar voor de aanvullende pakketten weer wel. Wij hebben een aantal tips voor je verzameld om het vergelijken van ziektekostenverzekeringen makkelijker te maken.

Kies op tijd

Je kunt je basis ziektekostenverzekering niet op elk moment van het jaar opzeggen en dus ook geen nieuwe afsluiten op het moment dat jij het wil. In november van elk jaar stuurt jouw huidige ziektekostenverzekeraar zijn polisvoorwaarden voor het nieuwe jaar naar je toe. Als je daarop niet reageert, gaat jouw ziektekostenverzekeraar er dus vanuit dat je klant bij hem blijft. Heb je echter een beter en goedkoper aanbod gezien bij een andere ziektekostenverzekeraar, zeg dan jouw ziektekostenverzekering op vóór 31 december en sluit je nieuwe vóór 1 februari van het nieuwe jaar af.

Aanvullende zorgverzekering?

Ga ook na of je aanvullende ziektekostenverzekeringen af wil sluiten. Dat is niet verplicht, maar afhankelijk van jouw wensen en situatie kan het wel handig zijn. Zo worden er meer (specialistische) medische ingrepen en behandelingen (denk aan fysiotherapie) vergoed.

Eigen risico

Voor het verlagen van je premie kun je ervoor kiezen om het eigen risicobedrag te verhogen. Dat noemen we het vrijwillig eigen risico. Dit is met name voordelig als je eigenlijk nauwelijks gebruikmaakt van zorg. Doe dit dus alleen als je weinig medische kosten hebt, anders wordt de maandelijkse premie alleen maar hoger 

Vakantie

Voordat je richting jouw vakantiebestemming vertrekt, is het aan te raden om je goed te informeren over de dekkingen die voor vakanties van toepassing zijn. Het kan voorkomen dat je sommige behandelingen in andere landen maar voor een deel of helemaal niet vergoed krijgt (denk aan een gebroken been of een onverwachte ziekenhuisopname). Ben jezelf dus bewust van de eventuele medische kosten die er tijdens je reis kunnen voorkomen. De manier van declareren verschilt overigens ook per verzekeraar. Informeer jezelf dus goed over de risico’s om medische kosten te vermijden.

Nog een laatste tip: Iedere ziektekostenverzekeraar werkt met een European Health Insurance Card. Deze kun je al aanvragen met jouw basis ziektekostenverzekering. Op die pas staat precies voor welke zorg jij verzekerd bent. Zo kun je hoge kosten voorkomen.