Vergoeding medicatie bij migraine

Migraine is een hersenaandoening die tot hevige, kloppende hoofdpijnaanvallen leidt. Vaak komt er ook misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en geluid en uitvalverschijnselen bij kijken. Ongeveer 2,4 miljoen mensen van de Nederlandse bevolking hebben jaarlijks last van migraineaanvallen; met name de beroepsbevolking tussen de 15 en 55 jaar oud.

Er bestaan verschillende soorten vormen van migraine. De bekendste vorm is het hebben van zware hoofdpijn. Veel vrouwelijke patiënten schijnen last te hebben van migraine tijdens de menstruatiecyclus. Dat wordt ook wel menstruele (hormonale) migraine genoemd. De duur van een zware hoofdpijnaanval verschilt per patiënt.

Migraine komt veelal voor in fases:

 1. Waarschuwingsfase: Patiënten worden vooraf al gewaarschuwd door beginnende symptomen als stemmingswisselingen, overgevoeligheid voor prikkels, verstoorde slaap of geeuwen en trek in bepaalde voedingsmiddelen.
 2. Aurafase: In deze fase heeft de patiënt gemiddeld 5 tot 60 minuten last van auraverschijnselen als overgevoeligheid voor licht, het zien van lichtflitsen, vlekken of sterretjes, gezichtsvelduitval en tintelingen in een arm, been of het gezicht. Deze fase komt niet bij iedereen voor.
 3. Hoofdpijnfase: Hier is er sprake van hevige, kloppende hoofdpijn dat gepaard kan gaan met misselijkheid en de andere bovengenoemde symptomen. Mensen kunnen door deze fase mogelijk niet goed meer functioneren in hun dagelijkse activiteiten door de pijn.
 4. Herstelfase: In deze fase is de patiënt vaak uitgeput en neemt de zware hoofdpijn langzaam af. De vermoeidheid, prikkelbaarheid kan na een aantal dagen nog licht aanwezig zijn.

Behandeling en medicatie

Tegenwoordig bestaat er goede medicatie om migraine tegen te gaan. Er wordt dan ook aangeraden om contact op te nemen met jouw huisarts, mocht je last hebben van beginnende symptomen. Goedwerkende medicijn om migraine te verminderen zijn triptanen. Deze medicatie wordt vaak ook voorgeschreven door de huisarts en bestaan in diverse soorten. De werking van een bepaald triptaan is bij elk patiënt verschillend.

Soorten triptanen:

 • Almogran (almotriptan)
 • Fromirex (frovatriptan)
 • Imigran (sumatriptan)
 • Maxalt (rizatriptan)
 • Naramig (naratriptan)
 • Relpax (eletriptan)
 • Zomig (zolmitriptan)

Triptanen komen voor in tablet- en smelttabletvormen en brengen mogelijke bijwerkingen met zich mee zoals misselijkheid, overgevoeligheid, duizeligheid enzovoort. De meeste patiënten klaagden over een zware pijn op de borst. Verder zijn er ook triptanen beschikbaar in injectievorm; deze triptanen hebben echter wel een grotere kans op (meer) bijwerkingen.

Ziektekostenverzekering

De benodigde medicijnen voor migraine, die door jouw huisarts worden voorgeschreven, worden vergoed vanuit de basisverzekering. Het kan echter voorkomen dat je een deel van bepaalde medicijnen zelf moet bekostigen (eigen bijdrage), omdat jouw verzekeraar misschien alleen de goedkoopste variant vergoedt. Let hierbij wel op dat eerst jouw eigen risico wordt gebruikt voor de vergoeding.

Sommige migrainepatiënten met ernstige klachten volgen Neurofeedback. Neurofeedback is een psychologische behandeling om de hersenen te trainen. Het is erop gericht om de veerkracht en flexibiliteit van de hersenactiviteiten te vergroten. Bepaalde ziektekostenverzekeraars vergoeden deze behandeling deels of volledig met een aanvullende verzekering.