Overstappen ziektekostenverzekering

Normaliter kun je maar één keer per jaar overstappen van ziektekostenverzekering; per 1 januari. Je kunt vanaf die datum immers je ziektekostenverzekering opzeggen. Wanneer je jouw oude verzekering hebt opgezegd, dan heb je nog wel tot 31 januari de tijd om een nieuwe ziektekostenverzekering af te sluiten. Maar in de tijd daarna (1 februari tot 1 januari van het nieuwe jaar) kun je slechts in een beperkt aantal situaties een nieuwe ziektekostenverzekering aanvragen of tussentijds overstappen. Wij zetten alles voor je op een rij.

Tussentijds overstappen
Het is aan te raden om in eerste instantie bij je huidige ziektekostenverzekeraar de mogelijkheden na te gaan met betrekking tot het beëindigen van je huidige ziektekostenverzekering, voordat je besluit om te gaan switchen. In de volgende situaties mag je tussentijds overstappen:

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je komt uit het buitenland en bent verplicht om je te verzekeren (basisverzekering)
  • Je ziektekostenverzekeraar heeft de polisvoorwaarden tussentijds aangepast
  • Je komt uit een militair dienstverband en bent verplicht om je te verzekeren (basisverzekering)
  • Je collectieve ziektekostenverzekering wordt beëindigd (via bijvoorbeeld je werkgever of sportclub)
  • Je gaat scheiden
  • Je bent niet verzekerd (basisverzekering)

LET OP: De ingangsdatum van je basisverzekering kan nooit in het verleden liggen. Je ziektekostenverzekering kan op z’n vroegst ingaan op de dag dat jouw aanvraag bij de ziektekostenverzekering is gearriveerd.

Regel je het zelf of niet?
Het overstappen naar een nieuwe ziektekostenverzekering regel je in de meeste gevallen helemaal zelf. Je wordt helaas niet automatisch verzekerd of klant bij een willekeurige (nieuwe) ziektekostenverzekeraar. Neem dus zelf contact op met een ziektekostenverzekeraar (via telefoon, internet of e-mail) of laat je eventueel informeren door een verzekeringsagent of adviseur (dat kost echter wel geld). Je kunt vaak al direct jouw nieuwe  verzekering afsluiten en soms ook rekenen op premiekorting.

Ook kan jouw werkgever een ziektekostenverzekering voor je afsluiten. Vooral grotere bedrijven hebben afspraken met ziektekostenverzekeraars gemaakt. De premie van een collectieve ziektekostenverzekering kun je zelf betalen of op je salaris/uitkering laten inhouden.