Zorgtoeslag

Voor mensen met een laag (midden)inkomen is er de mogelijkheid om financiële steun te krijgen in het betalen van hun zorgverzekering: de zorgtoeslag. Hoe weet je of je voor deze toeslag in aanmerking komt? En waar kan je jouw zorgtoeslag aanvragen?

Wat is zorgtoeslag

De zorgtoeslag, ingevoerd in 2006, is een bijdrage van de overheid in de kosten voor de zorgverzekering. Op deze manier wil men de zorgverzekering betaalbaar en toegankelijk maken voor iedereen. Alle mensen die voor een zorgverzekering betalen kunnen aanspraak maken op het krijgen van zorgtoeslag. Het wordt echter alleen gegeven aan mensen die het ook daadwerkelijk nodig hebben.

Vereisten zorgtoeslag 2016

Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag in 2016 moet je aan een aantal voorwoorden voldoen:

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of verblijfsvergunning
  • Jouw jaarlijkse inkomen is niet hoger dan € 27.012 (voor alleenstaanden) of € 33.764 (voor meerpersoonshuishoudens)
  • Je hebt niet meer dan € 106.941 (voor alleenstaanden) of € 131.378 (voor partners) aan vermogen

Hoeveel zorgtoeslag je kan krijgen is afhankelijk van onder andere jouw inkomen en leefsituatie. Hoe lager jouw inkomen, hoe hoger jouw zorgtoeslag. Voor kinderen onder de 18 jaar is geen zorgtoeslag te krijgen, zij zijn nog gratis meeverzekerd.

Aanvragen van zorgtoeslag

Het aanvragen en berekenen van je zorgtoeslag kan online via de site van de belastingdienst: toeslagen.nl. Bij het aanvragen van de zorgtoeslag wordt er gevraagd naar je inkomen, waarna er wordt gekeken of je recht hebt op een bijdrage. Zorgtoeslag hoeft maar één keer aangevraagd te worden. Aan het eind van het jaar ontvang je automatisch bericht over jouw zorgtoeslag van het daaropvolgende jaar. Het is hiervoor aan te raden om wijzigingen in jouw persoonlijke situatie (zoals een huwelijk, scheiding of verandering in je inkomen) binnen 4 weken door te geven. Doe je dit niet, dan loop je het risico te weinig toeslag te ontvangen, of dit later zelfs terug te moeten betalen.