Ziektekostenverzekering voor expats

Wanneer je voor een langere periode in het buitenland gaat wonen, maar wel van plan bent om in de toekomst weer terug naar Nederland te komen, of wanneer je voor een bepaalde tijd verzekerd wil zijn voor ziektekosten in het buitenland, dan biedt de expat ziektekostenverzekering mogelijk uitkomst.  

Wonen/werken of met pensioen in het buitenland

Indien je voor een langere periode in het buitenland gaat wonen en daar loon ontvangt van je werkgever, dan kan het zo zijn dat je geen recht meer hebt op een Nederlandse ziektekostenverzekering.

Wanneer je een pensioen uit Nederland krijgt en in een land woont waar Nederland een verdrag mee heeft, dan kun je rekenen op medische zorg in het buitenland. Je ontvangt dan een Europese verzekeringskaart (EHIC card) van je ziektekostenverzekeraar. Voor meer info kun je contact opnemen met het College voor zorgverzekeringen.

LET OP: Wanneer je in het buitenland gaat wonen maar daarentegen wel in Nederland blijft werken, dan is het verplicht om je Nederlandse ziektekostenverzekering te houden.

Gedetacheerd worden of studeren

Als je voor een bepaalde tijd wordt gedetacheerd naar het buitenland, dan kun je jouw Nederlandse ziektekostenverzekering aanhouden. Daarvoor moet je een detacheringsformulier E101/A1 aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank.

Ben je jonger dan 30 jaar en heb je plannen om in het buitenland te gaan studeren? Dan kun je ook jouw ziektekostenverzekering gewoon aanhouden. Sommige medische kosten horen echter niet bij het verplichte risico. Ook als deze kosten onder de 170 euro blijven en wanneer je geen vrijwillig eigen risico hebt, krijg je deze gewoon vergoed.

Tandheelkundige zorg (tot 18 jaar), kraamzorg, de huisarts, verloskundige zorg, een gratis bevolingsonderzoek en een griepprik (voor risicogroepen) vallen allemaal niet onder het verplichte eigen risico, net als zaken die onder een eventuele aanvullende ziektekostenverzekering vallen.

LET OP: Schrijf jezelf uit bij het GBA wanneer je langer dan acht maanden per jaar in het buitenland verblijft. Zodra je dat hebt gedaan, ontvang je een bewijs dat je bent uitgeschreven.

Volledige expat zorgverzekering

Verblijf je in het buitenland zonder dat je een Nederlandse ziektekostenverzekering hebt? Dan is het verstandig om een volledige expat ziektekostenverzekering te nemen.

Over het algemeen is de volgende zorg gedekt met een expat zorgverzekering:

  • Ziekenhuisopname
  • Voorgeschreven medicijnen
  • Een bezoek aan de huisarts
  • Een bezoek aan fysiotherapeut.
  • Kosten voor medisch vervoer naar Nederland.

Een expat ziektekostenverzekering kun je bij de meeste verzekeraars tot maximaal 1 jaar afsluiten (ook kortere periodes zijn mogelijk). Daarna is het mogelijk om de expat ziektekostenverzekering weer te verlengen.