Ziektekostenverzekering tandarts

Een jaarlijkse controle bij de tandarts is geen overbodige luxe, u wilt namelijk uw gebit optimaal houden en gaatjes of tandsteen voorkomen. Eén enkele controlebehandeling kost u al flink wat geld, laat staan de dure behandelingen als gaatjes dicht boren.  Hiervoor kunt u zich verzekeren, waardoor niet uw eigen spaargeld op gaat aan tandarts bezoeken. Wanneer u alleen voor de tweejaarlijkse controle naar de tandarts gaat, kan het verstandig zijn om de kosten hiervoor zelf te betalen en zich niet aanvullend te verzekeren.

Basisverzekering

De basisverzekering die iedere Nederlander heeft bevat vergoedingen voor de tandarts. Voor kinderen tot 18 jaar, zijn de meeste tandartsbezoeken gedekt. Hier onder valt niet alleen de jaarlijkse controle, maar ook het verwijderen van tandplak en tandsteen, behandeling van tandvlees en de kosten voor vullingen en verdovingen.

Personen van over de 18, hebben het minder royaal wat betreft tandartsafspraken. De basisverzekering vergoedt voor deze groep mensen vrijwel niets meer. De ziektekostenverzekering vergoedt nog wel een enkele behandeling per jaar. Het valt dan onder specifieke tandheelkundige zorg, zoals het maken van röntgenfoto’s, chirurgische tandheelkunde en een behandeling wanneer u een kunstgebit draagt. Dit wordt in de regel verrekend met uw eigen risico.

Aanvullende tandartsvergoeding

Bent u vaker dan eens of twee keer per jaar bij de tandarts te vinden, omdat u een slecht gebit heeft of gevoelig tandvlees, dan is het afsluiten van een aanvullende ziektekostenverzekering een oplossing voor de oplopende kosten. U krijgt met een aanvullende ziektekostenverzekering namelijk meer kosten vergoed.

Bijzondere tandheelkundige hulp

Naast de basis- en de aanvullende ziektekostenverzekering bestaat er een ziektekostenverzekering bijzondere tandheelkundige zorg. Deze is bedoeld voor mensen die een afwijkend gebit hebben en hierdoor vaak bij de tandarts zitten. U moet u hierbij denken aan ontwikkelingsstoornis van de kaak en tanden of medische behandelingen zoals een implantaat.

Tandarts spaarrekening

Een nieuw initiatief van de NMT is om een tandartsverzekering aan te bieden, waarop maandelijks een bedrag gestort wordt. Met dit bedrag worden de kosten van de tandarts gedekt. Het initiatief zal Ixorg gaan heten. Het initiatief heeft de achterliggende gedachte om het verzekerings ’gat’ wat er nu is, op te vullen. Het is de bedoeling dat andere gezinsleden ook van dit premiegeld gebruik kunnen maken bij de tandarts. Naast dat u uw eigen geld opzij zet, verdwijnt het geld niet in de zakken van de verzekeraars. Het geld dat u niet besteed, krijgt u namelijk gewoon terug. En mocht u nou het hele jaar of zelfs langer geen gebruik maken van de tandarts, dan kunt u bijvoorbeeld de kosten van uw partner, die wel naar de tandarts moet ook betalen. De tandartsen en NMT willen met het nieuwe initiatief de consumenten tegemoet komen en de consumenten meer te kiezen geven. U moet het uiteindelijk zien als een soort spaarrekening voor u en uw meeverzekerde gezinsleden.