Ziektekostenverzekering stoppen met roken

Roken wordt door veel (ex-)verslaafden gezien als de moeilijkste verslaving om vanaf te komen. Vooral voor diegene die al van jongs af aan is begonnen en nu een oude leeftijd heeft bereikt. Het lichaam is dan zo gewend aan de nicotine dat het niet zonder kan. Toch nemen veel mensen de stap om te stoppen met roken. Verschillende ziektekostenverzekeraars bieden verschillende rookprogramma’s aan.

Statistieken

Jaarlijks doen 900.000 mensen een poging om te stoppen met roken. Slechts 100.000 Nederlanders houden het 12 maanden vol. Jongeren die net zijn begonnen met roken, kunnen er weer makkelijk vanaf stappen. Ook hebben vrouwen meer moeite met stoppen dan mannen. Met nicotine vervangende middelen en hulp zijn de kans op het stoppen met roken verdubbeld.

Rookprogramma’s

Sinds 2013 zijn de stoppen-met-rokenprogramma’s teruggeplaatst in de basisverzekering. In Nederland is iedereen verplicht een basisverzekering te hebben. Deze programma worden één keer per kalenderjaar vergoed. De ziektekosten van dit programma vallen onder eigen risico. In 2013 bedraagt het eigen risico 350 euro per persoon. In 2014 zal dit eigen risico 360 euro bedragen.

Een rookprogramma duurt gemiddeld 10 weken. In die 10 weken wordt u begeleid door een persoonlijke coach. Tijdens het rookprogramma komt u in overleg met uw coach in aanmerking met nicotine vervangende middelen.

Medicijnen

Er zijn verschillende soorten medicijnen om u te helpen bij het stoppen met roken. Door het gebruik van deze medicijnen kan er gedragsverandering ontstaan. Dat kan onder andere gebeuren bij het gebruik van nicotinepleisters, zuigtabletten, Varenidine enzovoort. Deze medicijnen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Ook bestaat er medicatie die geen gedragsverandering veroorzaakt. Dit soort medicatie wordt niet vergoed in het basispakket. De meeste medicatie wordt door uw huisarts of specialist voorgeschreven.

Heeft u nog geen besluit kunnen nemen dan kan www.ziektekostenverzekering.nl u daar een handje bij helpen. Ontdek welke ziektekostenverzekering het beste bij uw situatie past.