Ziektekostenverzekering rugklachten

Rugblessures, zoals spit, lumbago of een hernia zijn het gevolg van overblasting. En bij diverse sporten (denk aan hockey) belast je de rug doormiddel van het opvangen van klappen. En door te zwaar of verkeerd te tillen kan je onderrug snel geblesseerd raken. Rugblessures zijn te voorkomen door je rug- en buikspieren te trainen, waardoor deze stabieler worden. Maar wat is er nog meer mogelijk?

Wat te doen?

Wanneer je al geruime tijd kampt met pijn aan je onderrug, breng dan een bezoek aan je huisarts. Deze zal onderzoeken wat de aard van de kwetsuur is en wat er uiteraard het best tegen te doen valt. In sommige gevallen kan fysiotherapie nodig zijn, om op die manier met behulp van oefeningen de rugklachten te  verhelpen. Een behandeling door een chiropractor kan daarbij soms ook helpen.

De ziektekostenverzekeraar vergoedt deze behandelingen vanuit de aanvullende verzekering. Als je deze hebt, kijk dan in het vergoedingsoverzicht voor fysiotherapie om te zien hoeveel behandelingen je voor de chiropractor vergoed krijgt.

Ziektekostenverzekeraars zijn niet meer verplicht om met elke zorgaanbieder in zee te gaan. Het kan dus zo zijn dat jouw ziektekostenverzekeraar met sommige ziekenhuizen en klinieken geen contract heeft. Behandelingen in die ziekenhuizen en klinieken krijg je dan maar voor een deel vergoed.

Krijg ik alles terug?

Wanneer je een naturapolis hebt (de zorgaanbieder stuur alle rekeningen/declaraties meteen naar jouw ziektekostenverzekeraar), dan kun je alleen gebruikmaken van de zorgaanbieders waar jouw ziektekostenverzekeraar mee samenwerkt. Heb je een restitutiepolis (je betaalt de rekening eerst zelf, waarna je deze opstuurt naar je ziektekostenverzekeraar), dan ben je wel vrij om te kiezen van welke zorgaanbieder je gebruik maakt. Het kan wel zo zijn dat sommige ziektekostenverzekeraar met standaard prijzen voor behandelingen werken. Daardoor kan het zo zijn dat je niet het hele bedrag vergoed krijgt.

DBC’s

In de zorg wordt de gehele behandeling van een patiënt omschreven via een DiagnoseBehandelingCombinatie (DBC). Dat is een door de overheid vastgestelde administratieve code waarmee je een bepaalde vraag qua zorg met totale behandeling kunt zien. Elke zorgvraag met een gehele behandeling heeft zijn eigen DBC code en eigen kostenplaatje. Zorgaanbieders gebruiken deze codes om aan ziektekostenverzekeraars door te kunnen geven welke behandeling iemand heeft ondergaan. Ziektekostenverzekeraars betalen daarna het tarief dat voor de DBC is vastgesteld. DBC’s kun je verdelen in een A-segment en een B-segment. De meeste horen bij het A-segment, waar de prijzen door de overheid worden bepaald.