Ziektekostenverzekering extreme sporten

Wat zijn extreme sporten?

Extreme sporten zijn activiteiten waar veel gevaar aan verbonden is. Denkt u hierbij aan bungeejumpen, skydiven, raften, bergbeklimmen, base jumpen en zelfs wintersport. Wat deze sporten ook gemeen hebben, is dat ze je een adrenaline kick geven Het is een groot risico deel te nemen aan deze sporten.

Waarom is een verzekering cruciaal?

Het woord zegt het al: ’extreme sport.’ Het beoefenen van een sport in deze categorie vergt oefening en discipline. De kans op een ongeluk bij deze sporten is aanzienlijk groter. Het is belangrijk om de sport goed onder de knie te hebben. Als er dan ook een ongeluk gebeurt, gaat het meestal om zwaargewonden of zelfs slachtoffers die overlijden. Een voorbeeld hiervan is wintersport. In 2012 vielen er in Oostenrijk tijdens de wintersportperiode 28 doden. Daarnaast raakten 4573 zwaargewond. Zwaargewonden zonder ziektekostenverzekering zouden de zorgkosten zelf moeten financieren. In het buitenland is dat zonder ziektekostenverzekering een dure grap.

Basisverzekering

Let op: extreme sporten vallen buiten de basisverzekering, omdat u meer risico loopt bij het beoefenen van extreme sporten. Het is daarom verstandig u aanvullend te verzekeren voor extreme sporten, om niet voor enorm hoge kosten te komen staan wanneer u tijdens het beoefenen van een extreme sport iets overkomt.

Het buitenland

Veel Nederlanders gaan meestal naar het buitenland om extreme sporten te beoefenen, omdat het buitenland meestal het geschikte landschap ervoor heeft (bergen, watervallen, skipistes). Mocht er een ongeluk gebeuren in eigen land dan is de basisverzekering ervoor om de klappen van ziektekosten op te vangen. Maar ook in het buitenland. Wereldwijd heeft elke Nederlander met de basisverzekering recht op (noodzakelijke) zorg. Het enige nadeel is dat de zorgkosten in het buitenland een stuk hoger zijn. Als je bijvoorbeeld een operatie in het buitenland moet ondergaan dan vangt de Nederlandse basisverzekering de zorgkosten tot een bepaald bedrag op. De overige kosten dient u zelf te betalen. In werelddelen als Noord-Amerika en Zuid-Amerika zijn de kosten aanzienlijk hoger. Ook in bepaalde Europese landen als Griekenland en Spanje dien je op te letten op de kosten. Om overige kosten te voorkomen, sluiten verzekerden vaak een reisverzekering af ter aanvulling. Deze verzekeringen, speciaal voor extreme sporten, worden ook wel outdoor verzekeringen genoemd. Op www.ziektekostenverzekering.nl kun je ziektekostenverzekeraars met elkaar vergelijken en kijken wie de beste dekking geeft op het gebied van extreme sport.