Ziektekostenverzekering dieetadvisering

Waarom op dieet?

De laatste jaren is het aantal mensen met obesitas sterk gestegen. Ongeveer 40 procent van de mannen en 30 procent van de vrouwen lijdt aan overwicht. Dit komt mede omdat de balans tussen veel eten en voldoende bewegen is verstoort. Dat wil zeggen dat mensen te veel eten en te veel vetten binnen krijgen. Om deze vetten weer kwijt te raken, is men genoodzaakt voldoende te bewegen. Als dat niet wordt gedaan, blijft het overtollig vet in het lichaam en stapelt het zich op.

U kunt ervoor kiezen om dan hulp te zoeken bij een diëtist die deze verstoring weer in balans kan brengen. Een diëtist is een specialist op het gebied van voeding in relatie tot ziekte. Sommigen doen er aanspraak op en anderen worden op initiatief van de huisarts doorverwezen.

Wel of niet verzekerd?

Dieetadvisering (een diëtist) wordt vanuit ketenzorg en sinds 2013 weer vanuit de basiszorgverzekering vergoed. Per kalenderjaar krijgt u 3 uur vergoed. Als u een diëtist neemt vanuit uw basiszorgverzekering let er dan wel op dat de diëtist vanuit uw eigen risico wordt vergoed. Voor mensen onder de 18 jaar wordt een diëtist niet vergoed vanuit het eigen risico. Om in aanraking te komen met een vergoeding dient u een verwijsbrief nodig te hebben van uw huisarts, jeugdarts of specialist.

Wat is ketenzorg?

Ketenzorg is een ander woord voor multidisciplinaire zorg. Deze zorg wordt aangeboden aan iemand die door middel van een diëtist zijn/haar ziekte behandelt. De ziektes die met zijn een diëtist worden vergoed zijn diabetes, COPD, CVRM/hart-en vaatziekten. Ook als u vanuit de ketenzorg bent verzekerd, moet u rekening houden met uw eigen risico indien u ouder dan 18 jaar bent.

Welke ziektekostenverzekering is het best?

Dat dieetadvisering terug is geplaatst in de basiszorgverzekering betekent dat alle ziektekostenverzekeraars het vergoeden. In de basisverzekering worden maximaal 3 behandeluren vergoed. Voor meer uren dient u een aanvullende verzekering af te sluiten. Op www.ziektekostenverzekering.nl krijgt u een overzicht van alle ziektekostenverzekeraars te zien en ziet u ook wat zij vergoeden en wat voor bedrag daaraan vast zit.