Ziektekostenverzekering depressies

Wanneer je kampt met depressiviteit, dan kun je met verschillende methoden proberen om van je depressiviteit af te komen. In de praktijk is dit alleen niet makkelijk. Geregeld is er dure professionele hulp nodig om iemand van zijn depressiviteit te verlossen. Wat de mogelijkheden zijn leggen wij je hier uit.

Internetbehandeling

Op het internet is er tegen ongeveer honderd euro diverse behandelingen beschikbaar. Deze kunnen depressieve klachten helpen verminderen. De zorgverzekering vergoed maar ongeveer de helft van de kosten, waardoor de eigen bijdrage sowieso al op 50 euro uitkomt. Vaak zijn de behandelingen niet effectief of keren de klachten na een tijd weer terug. Weggegooid geld dus. Professionele hulp lijkt dus een betere mogelijkheid.

Psycholoog of kliniek

Veel personen met depressiviteit gaan naar een psycholoog, waar je in de meeste gevallen al ruim 200 euro aan eigen bijdrage voor neer moet tellen. Mensen kunnen zich beter gaan voelen na gesprekken met een psycholoog, maar daarmee zijn alle problemen nog niet helemaal opgelost. Een opname in een kliniek is daarbij de volgende stap. Deze zijn vaak erg duur, waarbij de maandelijkse eigen bijdrage kan oplopen tot ongeveer 150 euro en bij een langdurige opname zelfs tot meer dan duizend euro. Hou daar rekening mee.

Zorgtoeslagen en de toekomst

Gelukkig kan iedereen met een lager inkomen nog rekenen op de zorgtoeslag. Maar zelfs degenen met een eigen inkomen moeten zelf bijdragen aan de gemaakte kosten.

Op het basispakket van de ziektekostenverzekering zal in de komende jaren flink worden bezuinigd. De regering overweegt om vanaf 2015 de psychische hulp, fysiotherapeut en de osteopaat niet meer te vergoeden.

Afgelopen jaar stuurde het kabinet een lijst met bezuinigingen voor doorrekening naar het Centraal Planbureau. Daarop staat onder andere het voorstel om de behandeling van depressies en angststoornissen niet meer te vergoeden, evenals het behandelen van verslavingsproblemen. Met het verkleinen van het budget voor andere geestelijke gezondheidszorg wordt ruim 360 miljoen bespaard. Tevens wordt het geldpotje geschrapt dat bedoeld was voor preventiebeleid tegen onder andere roken.

Enkel medisch noodzakelijke ingrepen krijg je in de toekomst nog vergoed. Daarbij is een bezoek aan je huisarts een uitzondering. Nieuwe medicijnen en behandelmethoden worden in eerste instantie maar voor een kleinere periode vergoed.

Hogere uitgaven

De jaarlijkse premie voor de ziektekostenverzekering stijgt daarentegen wel. Op dit moment betaal je elk jaar ongeveer 1.200 euro, wat naar ongeveer 1.400 euro opgelopen zal zijn in 2017. Heb je psychische behandeling nodig, dan krijg je op dit moment te maken met een hogere eigen bijdrage van maximaal 1000 euro per jaar. Daar bovenop komt ook nog het eigen risico van maximaal 350 euro per jaar.