Ziektekostenverzekering Burn-out

De naam zegt het al, burn-out is het gevoel emotioneel uitgebrand te zijn. Je hebt geen motivatie en energie meer en hebt last van extreme vermoeidheid, cynisme (het gevoel van afstand van werk en/of collega’s) en minder werkgerelateerde zelfverzekerdheid. Burn-out is lastig te meten, maar is daarom niet minder serieus te nemen. Door middel van een psychologische vragenlijst kunnen psychologen vaststellen of iemand last heeft van een burn-out of niet. Als de antwoorden op zekere hoogte afwijken van de gemiddelde uitkomst van deze test spreekt men van een burn-out.

Heb ik een burn-out?

Een burn-out komt vaak voor in Nederland. De stress wordt een werknemer te veel en zorgt voor een terugslag op het werk, er “knapt iets”. Je hebt last van (extreme) uitputting, je hebt het gevoel dat je niet kan levelen met je colllega’s, je werk lijkt je minder te interesseren en je hebt continu het gevoel dat je niet meer het niveau haalt wat je eerder wel behaalde. Perfectionisten en workaholics zullen vaker last hebben van een burn-out, omdat zij het gevoel hebben continu te moeten presteren en vaak niet tot een bijpassend resultaat komen. Burn-out kan worden vergeleken met een depressie of overspannenheid, maar heeft vaak een andere oorzaak en dient ook anders te worden behandeld.

Burn-out en een verzekering

Vroeger konden werkgevers op kosten van de staat oudere en vermoeide werknemers “burn-out” verklaren zodat deze werknemers vervroegd konden uittreden. Sinds 1 januari 2012 valt burn-out niet langer meer onder de ziektekostenverzekering. De meeste verzekeraars verzekeren een aantal bezoeken aan een psycholoog, maar zodra er geconstateerd wordt dat het om een burn-out gaat, valt dit buiten het pakket. Er zijn drie overige partijen die (eventueel) meebetalen aan de behandeling van een burn-out:

  • Je werkgever is vaak bereid mee te betalen aan de behandeling van een burn-out. Een snelle re-integratie is namelijk goedkoper voor een werkgever.
  • Het UWV staat voor Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Deze organisatie komt in beeld als burn-out optreedt. Zij verzorgen de uitkering wanneer werken niet mogelijk is.
  • Je betaalt ook zelf mee aan je burn-out behandeling. Door de twijfel aan de “echtheid” van een burn-out, moet je in Nederland zelf meebetalen aan je behandeling. Daarnaast wil je natuurlijk zelf ook weer zo snel mogelijk aan het werk.