Ziektekostenverzekering ADHD

ADHD is een bekende stoornis. Het staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. In het Nederlands wordt de stoornis ook wel aandachtstekort- hyperkinetische stoornis of aandachtstekort-hyperactiviteitsstoornis genoemd.

Met aandachtstekort wordt niet bedoeld dat mensen met deze stoornis onvoldoende aandacht van hun omgeving ontvangen. Het heeft ermee te maken dat mensen met deze aandoening onbewust weinig aandacht aan de mensen om hen heen schenken, doordat zij vaak op één ding tegelijk kunnen focussen.

Met hyperactiviteit wordt bedoeld dat ADHD- patiënten te maken kunnen hebben met lichamelijke onrust, innerlijke onrust en impulsiviteit. Deze symptomen kunnen op allerlei manieren worden uitgedrukt: van druk met de benen bewegen tot friemelen met de vingers. Velen hebben het niet door totdat zij er op gewezen worden. Deze symptomen worden vaak veroorzaakt of verergerd door stress of een drukke omgeving.

Medicijnen

ADHD kan worden geremd door specifieke medicijnen. Bepaalde medicatie wordt vergoed door een ziektekostenverzekeraar. Het bekende medicijn dat standaard in het basispakket door alle ziektekostenverzekeraars wordt vergoed is Ritalin. Ritalin is de goedkoopste ADHD-medicatie. Het nadeel is dat Ritalin een kort werkende medicatie is, waardoor het niet bij iedere patiënt effectief werkt. Deze patiënten zijn dan genoodzaakt andere medicijnen te gebruiken. Andere medicatie is vaak duurder en wordt deels vergoed. Meestal wordt het gelijk gesteld aan het bedrag van de Ritalin. Andere medicijnen als Melatonine (een medicijn tegen slaapproblemen) worden helemaal niet vergoed.  Die eigen bijdrage wordt ook wel ‘’Eigen bijdrage GVS’’ genoemd. GVS staat voor Geneesmiddelen Vergoedings Systeem.

Ziektekostenverzekeraars

Door de hoge eigen bijdrage zijn ouders vaak geneigd over te stappen naar een andere ziektekostenverzekeraar. Zoals eerder vermeld, wordt andere medicatie dan Ritalin deels tot niet vergoed. Voor aanvullende dekkingen van de verschillende ziektekostenverzekeraars is het verstandig uw ziektekostenverzekering te vergelijken. Ziektekostenverzekering.nl helpt u bij het maken van de juiste keuze.