50plusser onwetend over zorgkosten

Gepost op door in de categorie Nieuws

De 50-plussers van tegenwoordig die op den duur zorg nodig zullen hebben, weten niet hoeveel zij zullen betalen voor hun zorg. Uit onderzoek van de Nationale 50+ Monitor 2013 blijkt dat meer dan driekwart (87%) van de ouderen het bedrag niet weet. De andere dertien procent had wel een idee van een bedrag, maar zat er ver naast. Velen zijn bang voor onbetaalbare zorgkosten.

In de 21e eeuw is de gezondheidszorg optimaal. Door de jaren heen is de levensverwachting van de mens gestegen. Dit heeft zijn voordelen en nadelen. Het voordeel is dat de mens gemiddeld 80 jaar oud wordt. Het nadeel is dat er steeds meer hulpbehoevende ouderen komen en dat er dus ook steeds meer zorg nodig is.

Toch zegt meer dan de helft van de 50-plussers geen zorg nodig te hebben en zich er ook niet op voor te bereiden. Een kleine 6 procent zegt zich wel voor te bereiden op de mogelijke kans.

In het laatste onderzoek van Nyfer in maart van dit jaar blijkt dat 200.000 ouderen in de schulden zullen raken door hoge zorgkosten. Dat komt mede door het gewijzigde regeerakkoord van kabinet Rutte II. Vele financiële voordelen vallen weg. Zo zal aanspraak op persoonlijke verzorging korter dan zes maanden en allerlei financiële tegemoetkomingen wegvallen. Ook zal een deel van de AWBZ-zorg niet meer van toepassing zijn. De conclusie luidt dat ouderen het heel zwaar zullen krijgen en meer dan de helft van de zorg voor eigen rekening zal krijgen.

Martin van Rijn, Staatssecretaris van Volksgezondheid laat weten dat hij hoop heeft voor de ouderen van nu. Volgens hem hebben ouderen van tegenwoordig meer de regie van hun leven in eigen handen en laten zij zichzelf niet makkelijk in een bejaardentehuis stoppen. Vooral nu de zorgkosten flink omhoog gaan, proberen veel ouderen zolang mogelijk zelfstandig te blijven.

Geschreven door:

Clarissa Liesdek

Laat een reactie achter

Één reactie op “50plusser onwetend over zorgkosten

  1. Ik woon in Curacao en kom voor 6 maanden naar Nederland met mijn man ,wij zijn allebei van 1945 kunt u ons een zorgverzekering bieden? Graag antwoordt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *